Prof. Dr. Leyla Keser Berber

ÇÖZÜM

Uyuşmazlıklar kadar, bu uyuşmazlıklara çözüm bulunması da insanlık tarihi kadar eski bir sanat olsa gerek. Sanat diyorum; çünkü “uzlaştırma” ve “barıştırma” içinde yaratıcılık, etik, empati, psikoloji, sosyo-kültürel değerler, örf ve adetler, teamüller, analitik ve sorgulayıcı düşünebilme yeteneklerinin hepsini barındıran bir sanattır. Uyuşmazlık halindeki bireyleri uzlaştıracak optiumum çözümler bulunması, alınacak her türlü spesifik eğitimin ötesinde öncelikle bu değerlere sahip olunmasını gerekli kılmaktadır. 

Teknoloji ve dijital dönüşüm, uyuşmazlık çözüm sistem ve yöntemlerini de hızlı, pragmatik ve efektif olmaya zorlamıştır. Nitekim birçok elektronik ticaret şirketi yıllardır platformunda hizmet verdiği satıcı ve alıcılar arasındaki uyuşmazlıkları online olarak çözmeye başlamıştır. Başarılı örnekler araısnda e-Bay ve PayPal verilebilir. Covid-19 ile birlikte iş modellerinin, alışverişin, eğitimin ve sosyalleşmenin tamamen internete kayması; alıcı&satıcı, kullanıcı/müşteri ve şirketler arasındaki uyuşmazlıkların da, hukuki ilişkinin kurulması için sarf edilen süre ile orantılı olarak hızlı, efektif ve güvenilir olarak çözülmesini kaçınılmaz hale getirmiştir.

BİLGİ Hukuk Fakültesi’nin ÇÖZÜM’ü tam da bu noktada devreye girmekte ve bir yandan uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin teknolojik gelişmeler, gereksinim ve beklentiler ışığında, “de lege ferenda” bakış açısıyla tanıtılmasını sağlamakta, öte yandan çözüm üretme sürecinin bizatihi kendisine ilişkin özgün düşünme şekilleri kazandırmaktadır.

Paylaş