Türkiye’de Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yollarının Geliştirilmesine İlişkin Proje - Tam Yol Devam!

9 Mart 2021 tarihinde Avrupa Konseyi ve Türkiye’den ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla gerçekleşen toplantıda, ‘Türkiye’de Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yollarının Geliştirilmesi Projesi’ne ‘start’ verilmiştir. Bu Proje’nin temel hedefleri arasında Türkiye’de alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının kapsamını ve uygulamasını geliştirerek mahkemelerin dava yükünü hafifletmek ve bu sayede adaleti daha erişilebilir kılmak yer almaktadır.

10-11 Ekim 2021 tarihinde Proje’nin başarıyla sonuçlanabilmesi için kritik öneme sahip olan İlk Saha Değerlendirme Toplantısı /Ziyareti, yaklaşık 40 yetkilinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Türkiye’de arabuluculuğun hukuki ve ticari uyuşmazlıklar kapsamında devam eden uygulamalarını Avrupa’daki en iyi uygulamalarla birlikte ele alan İlk Saha Değerlendirme toplantısına, Avrupa Konseyi uluslararası uzmanları Nina Betetto ve Maria Oliveira ile yerel uzman olarak Prof. Dr. Mustafa Erkan katılmıştır.

Türkiye’de Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yollarının Geliştirilmesi Projesi’nin içeriğine daha yakından bakıldığında, Türkiye’de tahkim, arabuluculuk ve uzlaştırma gibi uyuşmazlık çözüm mekanizmalarının doğru, yerinde ve bilinçli uygulamalarının artırılması ve kullanım sistemlerinin geliştirilmesinin hedeflendiği görülmektedir. Proje öncelikle Türkiye’de yargının işleyişini verimli bir hale getirmede, alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının katkısına odaklanmıştır.

36 ay boyunca sürmesi planlanan ve gerçekleştirilmesi için 4 milyon Euro tutarında bir bütçe ayrılan Proje, Avrupa Konseyi ve Adalet Bakanlığına çatısı altında konumlanan Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü ve lider kurum olan Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.